house

TB House – Casa Tobogan. Vivienda unifamiliar asilada

Una familia busca una nueva casa que pueda representar sus viajes alrededor del globo, su deseo de habitar en un jardín y la diversidad cinematográfica de la vida domestica. Se resuelven dos casas sobre la misma parcela: la Casa Tobogán es una vivienda genérica de tres plantas sobre una ladera sur. El proyecto yuxtapone dos casas y un vacío que aloja el aparcamiento, una entrada y dos escaleras, funciona como un regulador térmico y construye un “travelling” entre un jardín, una follie y una gruta pintoresca mientras se cruzan las estancias de salón, gimnasio – sauna, bar, comedor y cocina. Una casa está organizada para habitar el suelo firme, sus costumbres y recetas. La otra, hecha a la ligera, se emancipa del suelo y queda en el aire sobrevolando a doble altura el jardín. Film: Imagen subliminal

The Reflection House

A residential private house for preservation that has been re-designed and planed anew in the old city of Safed. The planning concept included values of both preservation and renewal, while connecting between the inner and the outer and between the public and the private. The courtyard, which is an outer space, serves the function of a public space in the new house and the peripheral spaces function as the private spaces of the new house. The Designers, Henkin Irit & Shavit Zohar started the project s with the complex stage of documentation and getting acquainted with the various formative and material aspects of the site after carrying out a comprehensive stage of exposing the site.

Aluminium House

A consolidated landscape surrounded by gardens with big trees within the metropolis of Madrid is the fortunate starting point of this house. The piece, of metallic and horizontal nature, produces the effect of having just one storey. With its proportions and materiality it both contrasts and blends with the tall trees of its environment.

House on the Cliff

Due to the steepness of the plot and the desire to contain the house in just one level, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and screens adapting to the plot’s topography was chosen, thus minimizing the earthwork. This monolithic, stone-anchored structure generates a horizontal platform from the accessing level, where the house itself is located. The swimming-pool is placed on a lower level, on an already flat area of the site.

Balint House

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project. The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site.
Film by Alfonso Calza

Architecture and Influence

“I produced Architecture & Influence as part the Philip Johnson Glass House Oral History Project for use on their web site and in their visitor center. Working with Project Director, Dorothy Dunn, we interviewed Norman Foster, Michael Graves. Charles Gwathmey, Richard Meier, Jaquelin T. Robertson, Richard Rogers, Vincent Scully, and Robert A. M. Stern–individuals for whom Philip Johnson was mentor, sponsor, and friend. I was responsible for selecting excerpts from the oral history interviews, selecting imagery, and scripting and editing the program in collaboration with Dorothy Dunn.” Drew Harty